1. Haberler
  2. Yaşam
  3. KADINLARA YÖNELİK UYGULANABİLECEK TEŞVİKLER… SENNAZ GÜLER ANLATIYOR…

KADINLARA YÖNELİK UYGULANABİLECEK TEŞVİKLER… SENNAZ GÜLER ANLATIYOR…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hoş geldiniz hoş bulduk bize kendinizden bahseder misiniz? Tabi ki İşletme Fakültesi mezunuyum 10 yıldır aktif Mali Müşavirlik yapıyorum özel bir şirkette mal işler yöneticisi olarak çalışıyorum aynı zamanda Sosyal Güvenlik uzmanıyım evliyim iki çocuk sahibiyim

başarılar diliyoruz sigorta teşviki nedir? Neden verilir acaba sigorta teşviği devlet tarafından özellikle çalışma hayatında istihdamı zor olan genç çocuk kadın engelli işçilerin aktif olarak çalışma hayatına kazandırılması ile ilgili verilir özellikle firmaların bu teşviklerden yararlanması onlara önemli ölçüde sağlamaktadır biz özellikle işverenlere ve çalışan kurumlara dışında insan kaynaklarının istihdam modelini kururken teşviklere yönelik bir süreç başlatmasını öneriyoruz özellikle aralıkları kaynakların eğer bu bağlamda aranılan işçi sigorta teşvikine uygunsa bunların istihdam etmesi önemli açıdan malik katkı sağlıyor işverenlere çok güzel teşvik verilmesinin amacı nedir ilavemiz var mı teşvik verilmesinin amacı kayıtlı sigortalı istihdamının arttırılması özellikle kaçak işçi sahtesi sigortalı çalıştırılmaması kadınlar gençler ve özellikle engel çalışanın çalışma hayatına teşvik edilmesi büyük ölçekli yatırımların teşvik edilmesi ve bölgesel gelişmiş farklılıkların ortadan kaldırılarak ülke düzeyinde genel bir çalışma istihdamının yaygın hale getirilmesidir çok güzel sigorta teşviklerinin işverenine kazanımları nelerdir? Sigorta teşviklerinin işvereni kazanımlarının en büyük katkısı kesinlikle mali açıdan destek sağlamaktadır işveren maliyetini düşürmektedir bunun yanı sıra yakından takip eden bir personel desteği ile sigorta tarafından oluşabilecek ideal para cezalarının ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır yine mevduatı güncel takip eden arkadaşlar çünkü teşvikler sürekli olarak değişiyor günlük hayatımıza uyum sağlayacak şekilde ve gündeme göre değişiyor. Yakın takip sağlandığında büyük avantajları teşvikler yakına takip edildiğinde yine işverene malikat sağlamaktadır güncel uygulamada kaç adet teşvik bulunmaktadır güncel uygulamada hali hazırda 18 tane teşvik bulunmaktadır. Bu teşviklerin 6 tanesi 510 sayılı sosyal sigortalar kanununda 6 tanesi 440047 sayılı işsizlik kanununda.

Bu teşvikten faydalanmanın şartları nelerdir özellikle işverenin aylık prim bildirgelerini sigorta bildirgelerini zamanında vermesi tüm borçlarını zamanında ve eksiksiz olarak ödemesi yasal süresi içerisinde ödemesi eğer ki bir prim borcu varsa bunu mutlaka yapılandırması ve yapılandırmış olan taksitlerini eksiksiz ve zamanında ödemesi idari para cezasına maruz kalınmaması eğer varsa mutlaka bunun da zamanında ödeniyor olması ayrıca kayıt dışı istihdam bulundurulmaması sahtesi sigortacı olarak işçi çalıştırılmaması burada şey çok önemli eğer ki olası bir durumda kayıt dışı istihdam edilen sigortalı işte çalıştırılırsa geçmişe yönelik 2 yıllık verilen teşviklerin tamamı da devlet tarafından iptal ediliyor ve bu işverenden tekrar talep ediliyor yurt dışında çalışanlar için teşvik var mı? Evet yurt içinde yurt dışında çalışan işçiler için de teşvik tıpkı 5510 sayılı kanunda olduğu gibi burada da %5’lik bir sigorta indirim teşviği bulunmaktadır. Buradaki Türkiye’de bulunan işverenlerimiz yurt dışındaki herhangi bir kurumlarına işçi gönderdiklerinde çalıştırmak için onlara ait de yine %14,5 olan sigorta primi %9,5 olarak ödeniyor %5’lik prim indirimi sağlanıyor bu oranda hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

İşverenler olarak ödediklerinde onları da yüzde beşlik sigorta indirimi sunulmaktadır. Bu da yine teşvik tutarı hazineye Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Evet peki asgari ücretle ilgili bir teşvik var mı acaba evet asgari ücretle ilgili bir teşvik bulunmaktadır. Bu özellikle 2022 yılında gündeme gelmişti günlük olarak 13 lira aylık olarak 400 lira üst sınırı bulunmaktadır asgari ücret düzeyinde işçi çalıştıran tüm işverenler için yine 400 lira olacak şekilde üst sınırda asgari verilmektedir. Evet işsizlerin istihdam edilmesine yönelik bir teşvik var mı? Evet özellikle işsizlerin istihdam edilmesine yönelik teşvik işsizlik fonu tarafından karşılanmaktadır ve sigorta tarafından desteklenmektedir. Buradaki amaç işsizlik olarak çalışmayan kesmin daha çok çalışma hayatına dahil edilerek

onu ödenmekte olan işsizlik sigortası tutarının kesilip işvereni teşvik olarak verilmesi sağlanmaktadır. Burada gerçekten amaç tüm piyasada bulunan işsizlik oranın düşürülmesi ve çalışma hayatına kazandırılması amaçlanmaktadır. Burada da yine teşvik Kuran’ı normalde %33,5 en yüksek olan oranda sadece %4’lük kesim işveren tarafından ödenir kalanın tamamı işsizlik sigortası fonu tarafından karşılanmaktadır. Kadınlara yönelik teşvik var mı? Evet Kadınlara yönelik de teşvik bulunmaktadır özellikle Kadınlarla erkekler arasında bir ayrımı yapılarak kadınlarda üst yaş sınırı bulunmadan teşvik imkanı sunuluyor 18 yaşından büyük işe başladığı tarihten itibaren son 6 ay içerisinde eğer sigortası olmazsa aktif olarak teşvikten faydalanabiliyor. Eğer ki 18 yaşından büyük olan kadınlar için 24 ila 54 ay arasında sigorta verilmektedir. Erkek sigortaları için de benzer teşvik var ama onlarda üst yaş sınırı getirilmiştir daha çok genç istihdamı teşvik etmek amacıyla 18-29 yaş arasında 24 ila 54 ay arasında sigorta verilirken eğer kişi 29 yaşına aşmışsa o zaman daha kısa dönemlerde 6 ila 24 ay arasında sigorta teşviği verilmektedir. Burada da yine teşvik %20 buçuktur yüksek bir teşvik oranı verilmektedir. Peki iş başı eğitim programı teşviği nedir iş başı eğitim programı teşviği genelde İŞKUR tarafından organize edilir ve verilir ağırlık olarak çalışma hayatında tecrübesiz olan işçilerin İŞKUR’a başvuruda bulunarak müracaat ediyorlar kayıtlarını yaptırıyorlar akabinde talepte bulunan işverenleri tarafındaki işverenler bu işçileri kendileri de bulabilirler veya İŞKUR’dan talep de edebilirler iş başında işi öğreniyorlar. Aslında çalışmış olduk kuruma başvuru yaptıktan sonra onlarla birlikte vakit geçiriyorlar ve bu sırada hem sigortalı oluyorlar hem de çalışmış oldukları kısmın bir baz maaşı yine İŞKUR tarafından ödenmektedir yani buradaki en önemli ayrıntı maaşını da İŞKUR karşılıyor. Sigorta primini de işsizlik fonundan kaynaklanıyor son olarak engelliler için teşvikler hakkında bilgi verir misin? Tabii ki engelliler için de bir teşvik bulunmaktadır özellikle 4857 sayılı kanunla engellilerin çalışma hayatına kazandırılması amaçlanmıştır burada Türkiye’de 50 kişi ve üzerinde işlerinde çalışan sayısı bulunan işverenler mutlaka engelleyici çalıştırmak zorundadır bu oran %3’tür yani 50 kişide mutlaka bir kişi çalıştırmak zorundayız buna tekabül ediyor burada da yine oran yüksektir 20 buçuk oranında verilir.

KADINLARA YÖNELİK UYGULANABİLECEK TEŞVİKLER… SENNAZ GÜLER ANLATIYOR…
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberi Sisi'den Al ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin