Uluslararası Para Fonu (IMF), Nisan 2025 tarihli “Dünya Ekonomik Görünüm Raporu”nu yayımladı. Rapor, Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisinin yukarı yönlü revize edildiğini, küresel ekonomiye dair beklentilerin ise aşağı çekildiğini ortaya koydu.
TÜRKİYE İÇİN BÜYÜME BEKLENTİSİ: 2,6’DAN 2,7’YE
IMF, Türkiye’nin 2025 yılı büyüme tahminini %2,6’dan %2,7’ye yükseltti. Raporda, para politikasındaki yön değişikliklerinin etkisiyle 2026 yılında Türkiye’nin büyümesinin %3,2’ye yükseleceği öngörüsü de yer aldı.
Ekonomik toparlanmanın etkilerinin hissedileceği vurgulanırken, Türkiye’nin istikrarlı bir büyüme yolunda ilerlediği mesajı verildi.
ENFLASYON VE İŞSİZLİK TAHMİNLERİ
IMF, Türkiye için 2025 enflasyon tahminini %35,9, 2026 tahminini ise %22,8 olarak açıkladı. İşsizlik oranı beklentisi ise sırasıyla %9,4 ve %9,2 olarak belirtildi.
Cari açığın GSYH’ye oranı hem 2025 hem de 2026 yılları için %1,2 olarak sabit tutuldu.
KÜRESEL EKONOMİDE BEKLENTİLER DÜŞÜRÜLDÜ
Rapor, küresel ekonomide büyümenin beklenenden düşük seviyelerde kalmaya devam edeceğini ortaya koydu. IMF, küresel büyüme beklentisini 2025 için %3,3’ten %2,8’e, 2026 için ise %3’ten %2,8’e indirdi.
Gelişmiş ülkelerde büyümenin %1,4’e kadar gerilemesi beklenirken, gelişmekte olan ekonomilerin de yüksek belirsizliklerle karşı karşıya olduğu belirtildi.
TİCARET GERİLİMLERİ VE POLİTİKA BELİRSİZLİĞİ ETKİLİ
Raporda, ABD’nin uygulamaya koyduğu yeni tarifeler, ticaret savaşları ve politika belirsizlikleri nedeniyle küresel büyümenin frenlendiği ifade edildi. IMF’ye göre, bu durum ekonomiler üzerinde ciddi aşağı yönlü riskler oluşturuyor.
Tarife oranlarının son yüzyılda görülmeyen seviyelere çıktığı, bu gerilimin uzun vadeli büyüme hedeflerine zarar verebileceği vurgulandı.
ABD, AVRUPA VE ASYA EKONOMİLERİ GERİLEDİ
IMF, ABD’nin büyüme tahminini %2,7’den %1,8’e, Euro Bölgesi’nin beklentisini ise %1’den %0,8’e düşürdü. Japonya, Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinin büyüme tahminleri de aşağı yönlü revize edildi. Çin için 2025 büyüme tahmini %4’e çekilirken, Hindistan’ınki %6,2’ye düşürüldü.
IMF’ye göre, küresel ekonominin 2025 ve 2026 yıllarında potansiyelinin altında seyretmesi, yapısal reformların ve ticaret politikalarında netliğin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Kaynak:https://www.ensonhaber.com/